2011/06/23

料理が上達する4つの段階


数年前、生まれて初めてパスタを作りました。
レシピに忠実に従って作ったのですが、、、、味がとても美味しい!

でも、この美味しさって、レシピと食材が良かっただけであって、
僕の料理の腕のおかげではない、と思いますよね(-_-;)


■では、料理が上手いってどういうことなんだろう?

って、考えていたところ、NYのフードコラムニストMark Bittmanの記事が
ポイントを押えていて分かりやすかったので、下に載せておきます。

彼曰く、料理の上達には4つのステージがあるとのこと。


First, you slavishly follow recipes.

ステージ1。レシピに"奴隷"のように従う。

レシピと違うことをしたら、味にどう影響がでるか分からない段階だね。
僕も最初は、食材が足りなかった場合は、料理を中断してスーパーに行ったりしてました。


In stage two, you synthesize some of the recipes you've learned. You compare, for example, Marcella Hazan's pasta all'amatriciana with someone else's, and you pick and choose a bit. Maybe one incorporates Pecorino and the other Parmesan. Maybe one uses less onion, more bacon or pancetta, a hot pepper, a ton of black pepper. You learn your preferences. You might, if you're dedicated, consult two, three, four cookbooks before you tackle anything.

ステージ2。身に付けたレシピを、自分好みにアレンジができる。

パスタに野菜を入れてみようとか、個性を出す努力をしだす段階だね。
このころは料理が楽しくなってくると同時に、悩みだす時期でもあるよなぁ。


The third stage incorporates what you've learned with the preferences you've developed, what's become your repertoire, your style, and leads you to search out new things. What are the antecedents of pasta all'amatriciana? What's similar? What have the Greeks or the Turks done that's related? Are there Japanese noodle dishes that you might like as much? Are there cookbook authors who've succeeded Marcella who might have a different approach? This is the stage at which many people bring cookbooks to bed, looking for links and inspiration; they don't follow recipes quite as much, but sometimes begin to pull ideas from a variety of sources and simply start cooking.

ステージ3。オレ流、ワタシ流が確立する。

自分のスタイルやレパートリーがあり、さらにそれを伸ばすべく、新しい調理法、新しい食材を
探求する段階ということですが、、僕はこの段階に達していないので、よく理解できません。


Stage four is that of the mature cook, a person who consults cookbooks for fun or novelty but for the most part has both a fully developed repertoire and -- far, far more importantly -- the ability to start cooking with only an idea of what the final dish will look like. There's a pantry, there's a refrigerator, and there is a mind capable of combining ingredients from both to Make Dinner.

ステージ4。料理の完成形がわからなくとも、料理を作り始められる。

料理しながら味の様子をみて完成形を決めていくということですね。
冷蔵庫のありあわせの食材で料理が作れる、というのもこの段階かな。

これって、ビジネスマンの考え方(ゴールを明確にしてから行動する)とは
アプローチが正反対だよね。うーん深いなぁ。


 □How cooking gave me purpose
http://www.salon.com/food/feature/2011/05/21/mark_bittman_cooking_excerpt/index.html